vissza | nyomtatás

Öreg barátom

Amikor kinyílik előttünk az ajtó, és beléphetünk otthonunkba a legkisebb és legújabb családtaggal, biztosan senkinek nem jut eszébe, hogy az öregkorra gondoljon. Kutyáink, amennyiben egészséges életet élnek akár 10-14 évet, különösen szerencsés esetben közel 20 évet is élhetnek. A kölyökkutya időszak hamar tovaszáll, átlagosan 1-2 éven belül felnőttnek mondhatjuk kedvencünket.

Talán mikor a sötétebb kutyusokon először meglátunk egy-két ősz szőrszálat, talán mikor nem akar feltétel nélkül ugrabugrálósat játszani, akkor jut el tudatunkig, hogy kedvencünk nem lesz mindig velünk. Ezáltal valószínűleg akkor kezdődik kutyánk tudatos egészség-megőrzési programja.             

Értsük meg őket!            

A korral járó testi és lelki változások a kutyáknál is ugyanúgy észrevehetőek. Megromlik a látás, a hallás, szaglás, vagy sajnos teljes érzékelésvesztés következik be. A mozgás nehézkessé válik, a kutyának ezért nincs is kedve hozzá. Gyakori az ízületi gyulladásos megbetegedés, mely igen komoly fájdalommal járhat. Az étvágy csökken a szaglás romlása miatt, az addig megszokott ételt nem kívánja, nehezen eszi. Szellemileg is kevesebb aktivitást mutat, a külső ingerekre lassabban reagál, reflexei tompulnak. Állandó bújós gazdi igénylővé, de akár kicsit agresszív "Hagyj békén!" típussá is válhat.

Tegyünk értük!        

A felnőtt kutyákat rendszeresen vigyük állatorvoshoz, akkor is, ha egyéb betegségnek nyoma sincs. A szakembertől kaphatunk állapotfelmérést, tanácsadást, el tudjuk mesélni a kutya életmódját, így pontosabb információkat kaphatunk kedvencünk állapotáról, illetve az ezzel kapcsolatos tennivalókról.

Legalább annyi türelem kell az idősödő kutyák gondozására és ápolására, mint a kölyökkutya okozta károk, kellemetlenségek feldolgozására. Ha a kezdetekkor sikerült a végén is sikerülni fog! Élvezzük együtt az életet, ameddig csak lehet!