Öreg barátom

Amikor kinyílik előttünk az ajtó, és beléphetünk otthonunkba a legkisebb és legújabb családtaggal, biztosan senkinek nem jut eszébe, hogy az öregkorra gondoljon. Kutyáink, amennyiben egészséges életet élnek akár 10-14 évet, különösen szerencsés esetben közel 20 évet is élhetnek. A kölyökkutya időszak hamar tovaszáll, átlagosan 1-2 éven belül felnőttnek mondhatjuk kedvencünket.

Talán mikor a sötétebb kutyusokon először meglátunk egy-két ősz szőrszálat, talán mikor nem akar feltétel nélkül ugrabugrálósat játszani, akkor jut el tudatunkig, hogy kedvencünk nem lesz mindig velünk. Ezáltal valószínűleg akkor kezdődik kutyánk tudatos egészség-megőrzési programja.             

Értsük meg őket!            

A korral járó testi és lelki változások a kutyáknál is ugyanúgy észrevehetőek. Megromlik a látás, a hallás, szaglás, vagy sajnos teljes érzékelésvesztés következik be. A mozgás nehézkessé válik, a kutyának ezért nincs is kedve hozzá. Gyakori az ízületi gyulladásos megbetegedés, mely igen komoly fájdalommal járhat. Az étvágy csökken a szaglás romlása miatt, az addig megszokott ételt nem kívánja, nehezen eszi. Szellemileg is kevesebb aktivitást mutat, a külső ingerekre lassabban reagál, reflexei tompulnak. Állandó bújós gazdi igénylővé, de akár kicsit agresszív "Hagyj békén!" típussá is válhat.

Tegyünk értük!        

A felnőtt kutyákat rendszeresen vigyük állatorvoshoz, akkor is, ha egyéb betegségnek nyoma sincs. A szakembertől kaphatunk állapotfelmérést, tanácsadást, el tudjuk mesélni a kutya életmódját, így pontosabb információkat kaphatunk kedvencünk állapotáról, illetve az ezzel kapcsolatos tennivalókról.

Legalább annyi türelem kell az idősödő kutyák gondozására és ápolására, mint a kölyökkutya okozta károk, kellemetlenségek feldolgozására. Ha a kezdetekkor sikerült a végén is sikerülni fog! Élvezzük együtt az életet, ameddig csak lehet!


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
 
Hozzászólások

REKECKIBUS 2017-01-26 21:59:17
A kutyám étvágytalan-állitólag vese probléma,tejfeles kanyér,keksz,ritkán egy kis szalámi,még lemegy.Már nagyon le van soványodva--aggódunk---voltunk orvosnál kaptunk antibiotikumot lázcsillapitót--pár nap után megint nem nagyon eszik.ha kap egy fél aszpirint,jobb lesz az étvágya.Mit adjak neki enni?mi tévő legyek?milyen orvosság van erre a betegségre?előre is kőszőnőm a segitséget-űdv

1 |


Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 20 + 23


Az állatorvosi vizsgálatról »»

Akik kutyát vagy más háziállatot tartanak rendszeres látogatói lesznek az állatorvosi rendelőknek. Lehet szó általános állatorvosi vizsgálatról, a védőoltások beadásáról vagy az egészségügyi problémák kezeléséről.

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió