Kutyával vonaton

Belföldön a kutyás vonatozás feltételeiről a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. Személyszállítási Üzletszabályzatában olvashatunk.

Általános feltételek:

A kézipoggyászra vonatkozó általános szabályok megtartásával az utas zárt szállítóeszközben élő állatot is bevihet a vasúti kocsiba, ha az (pl. kosár, ketrec, láda) biztosítja, hogy az állat abból az utazás során nem szabadulhat ki, és alkalmas arra, hogy az utasokat, az utasok ruházatát és kézipoggyászát, valamint a vasúti berendezéseket megóvja. Az előbbiektől eltérően a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve szállítható. 

A kísérő kutya és a szolgálatban lévő rendőrségi kutya kivételével nem vihető be élő állat: 

a) az 1. osztályú kocsiba, 

b) az étkezőkocsiba, 

c) a pót- és helyjegyköteles, valamint a helyjegyköteles vonatba és kocsiba.

Kutya csak a 2. kocsiosztályú személykocsiba vihető be. Egy utas legfeljebb 2 kutyát vihet magával. A 2. kocsiosztályú fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. A fülkés kocsi egy fülkéjébe legfeljebb 2 utas vihet be kutyát. 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutya csak a személykocsi peronján szállítható. A háló- és fekvőhelyes kocsiba kutya csak akkor vihető be, ha a kutyával utazók az egész fülkét igénybe veszik. A kutyát pórázzal és szájkosárral kell ellátni. A kutya tulajdonosa köteles az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni, és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyök kutya esetében nem kell igazolást felmutatni. Ha az utas a szükséges igazolást nem tudja felmutatni, a vasúti társaság az utast és kutyáját kizárja az utazásból.

Viteldíj:

A vasúti kocsiba bevihető élőállat-szállítás díjszámításának szabályait a Díjszabás tartalmazza. A kutya szállításáért élőállat-viteldíjat kell fizetni. Díjmentes a vakvezető, a fogyatékkal élőket segítő és a rendőrségi kutya szállítása.

Kutyák általában féláron – viszonylati és menettérti kedvezményes menetjegyek esetében a kedvezményes ár feléért – szállíthatók nemzetközi forgalomban, kizárólag szájkosárral és pórázon. Az árak célállomástól függőek.

Az étkezőkocsikba és egyes 1. osztályú kocsikba a kutyák bevitele tilos, az éjszakai kocsikban pedig csak bizonyos esetekben, általában az egész fülke lefoglalásakor szállítható kutya.

A vakvezető kutyák szállítása díjmentes, és azokra az előbbiekben felsorolt korlátozások nem vonatkoznak.

Kísérő kutya: a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személylyel abból a célból együtt utazó kiképzett, kiképzéséről igazolással rendelkező kutya, hogy a fogyatékkal élő személyt utazása során, illetve vasúti területen történő közlekedésében segítse. 

Kedvezmény: Az a vak személy, aki  a 6/1971. (XI. 30.) EüM rendeletben meghatározott vakok személyi járadékában részesül, vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványával rendelkezik, vagy 71- a 141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet alapján fogyatékossági támogatásban részesül elszámolás nélkül, díjtalanul magával viheti pórázzal, szájkosárral ellátott vakvezető kutyáját, ha fel tudja mutatni a kutya veszettség elleni oltását bizonyító igazolást.

Különleges szabályok: A vakvezető kutya az 1. és 2. kocsiosztályú és az étkezőkocsiba is bevihető, az ott utazók egyetértésének kikérése nélkül. A háló- és fekvőhelyes kocsiba vakvezető kutya csak akkor vihető be, ha a kutyával utazók az egész fülkét igénybe veszik. Az ülőhely-biztosítással közlekedő vonat fülkéjébe a vakvezető kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. 

Felelősség a kézipoggyászért és az állatokért:

A kézipoggyász és élő állat őrzéséről az utas köteles gondoskodni. Az utas felelős minden olyan kárért, amelyet a személykocsiba magával vitt tárgy vagy élő állat okozott, kivéve, ha bizonyítja, hogy a kár a vasúti társaság vagy harmadik személy hibájából keletkezett, vagy olyan körülményre vezethető vissza, amelyet az utas nem kerülhetett el, és amelynek következményeit nem háríthatta el.

Forrás: MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. Személyszállítási Üzletszabályzata 

Kapcsolódó cikkek:Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
 
Hozzászólások

Branduschek Gáborné 2017-09-07 22:11:58
T.Cim ! Győrbe szeretnék utazni IC járaton 5 Kg-os kiskutyámmal. Felvihető a vonatra ?
Branduschek Gáborné 2017-09-07 22:11:00
T.Cim ! Győrbe szeretnék utazni IC járaton 5 Kg-os kiskutyámmal. Felvihető a vonatra ?
Czene györgy 2016-08-29 10:23:20
T. Cim! Kassára szeretnénk utazni IC járaton, 10 kg-os kutyánkkal. Kérdésem az, hogy kell-e zárt szállítóeszköz az utazáshoz /mint ahogy Önök írják/, vagy elég szájkosár és póráz, amit a mavcsoport.hu honlapján olvastam. Köszönettel: Czene Györgyné

1 |


Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 07 + 54


Öreg barátom »»

Amikor kinyílik előttünk az ajtó, és beléphetünk otthonunkba a legkisebb és legújabb családtaggal, biztosan senkinek nem jut eszébe, hogy az öregkorra gondoljon. Kutyáink, amennyiben egészséges életet élnek akár 10-14 évet, különösen szerencsés esetben közel 20 évet is élhetnek. A kölyökkutya időszak hamar tovaszáll, átlagosan 1-2 éven belül felnőttnek mondhatjuk kedvencünket.

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió