Kullancsveszély

A kullancsok okozta betegségekről nap, mint nap hallhatunk. Több, mint 50 millió éve élnek a Földön, fajtáinak száma 900 felett van és az általuk terjesztett betegségek fertőzések száma is eléri a 200-at. Magyarországon 42 különböző fajjal lehet találkozni, ebből 3 fajra különös tekintettel kell lenni, ugyanis emberre és állatra is veszélyesek.

  • Közönséges kullancs (Ixodes ricinus)
  • Kutyakullancs (Dermacentor reticulatus)
  • Barna kullancs (Rhipicephalus sanguineus)

A kutya számára nem a kullancs okozta vérveszteség a veszélyes, hanem a bőre alá juttatott vírusok és baktériumok okozhatnak komoly betegségeket. Hazánkban 3 féle kullancs által okozott betegség terjedt el igazán.

Babesiosis

A betegség kórokozója a Babesia nevű egysejtű, a vörösvértesteket megtámadó élősködő. Az igazán nagy veszélyt az jelenti, ha a kullancs több mint két napig élősködhet a kutyán, ugyanis a vérszívás megkezdése után 48 órával kezdenek a kullancsban tolongani a fertőzésre kész, átalakult kórokozók.

Tünetek: bágyadtság, láz, étvágytalanság, később sárgaság, hányás, idegrendszeri tünetek.

Kezelés: az idejében felismert betegség kezelésére kifejlesztett injekciós kezelés elérhető az állatorvosoknál. A megfelelő kezelés késleltetése esetleg elmaradása az állat pusztulásához is vezethet, bár volt már példa öngyógyulásra is. 

Lyme-kór (Borreliosis) 

A Lyme borreliosis (régebbi nevén Lyme kór) egy baktériumok által előidézett betegség, melynek kórokozóit fertőzött kullancsok juttatják be az emberek és állatok szervezetébe. A kullancsban a kórokozók hónapokig fertőző képesek maradnak, illetve a petéikben is megjelenhetnek, és az utódnemzedék is terjesztheti a fertőzést. 

Tünetek: a vérszívás helyén néhány napon belül kör alakban kialakuló piros, kiszáradt bőrfelület jelenik meg, láz, arcidegbénulás, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, ízületi- és izomfájdalom, szívritmuszavar, szőrhullás is megfigyelhető. A betegség pontos megállapításához vérvizsgálat szükséges.

Kezelés: amennyiben a betegséget sikerül a leghamarabb felismerni, akkor általában 6 hetes antibiotikum kúrával eredményes gyógyulás várható. A későn diagnosztizált esetekben sok esetben az állat elpusztul. 

Agyvelő- és agyhártyagyulladás (Kullancs-encephalitis) 

A kutyáknál ritkán előforduló vírusbetegség, mely enyhe lefolyás esetén viszonylag ártalmatlan, viszont ha a vírus megtámadja az állat központi idegrendszerét, akkor bénulást és maradandó agykárosodást okozhat. Az elpusztult hordozók tetemén, fertőzött állatok ürülékén keresztül is fertőzhet.

Tünetek: Első szakaszában influenzaszerűek, láz, ízületi fájdalom, hányás jellemzi. Későbbi szakaszban a központi idegrendszert is megfertőzheti, ezért nagy a bénulás kockázata.

Kezelés: Amennyiben sikerül időben elcsípni a betegséget, akkor megfelelő orvosi ellátással kezelhető, de gyakori a gyors és tragikus lefolyás, ami a kutya pusztulásával végződik.

Mindhárom betegség igen veszélyes, különösképpen az idős kutyák szervezetére, így amennyiben lehetséges igyekezzünk mindenfajta kullancs gátló lehetőséget (csepp, nyakörv) használni, illetve a zöld környezetben eltöltött séta után fordítsunk elegendő időt a kutya átvizsgálására.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 26 + 45


Az állatorvosi vizsgálatról »»

Akik kutyát vagy más háziállatot tartanak rendszeres látogatói lesznek az állatorvosi rendelőknek. Lehet szó általános állatorvosi vizsgálatról, a védőoltások beadásáról vagy az egészségügyi problémák kezeléséről.

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió