Figyelj a jelekre

Legtöbbet a gazdik tehetnek kutyáik egészségéért, hiszen az idejében felismert betegségek legnagyobb részt kezelhetők. Ahhoz, hogy pontosabb tájékoztatást tudjunk nyújtani állatorvosunknak kutyánk állapotáról rendszeresen végezzünk házi ellenőrzést. Az átvizsgálás csak néhány percet vesz igénybe, de folyamatosan nyomon tudjuk követni kutyusunk állapotváltozásait.

Elő a mérleget!

Sajnos nem minden kutya az a típus, aki nyugodtan ácsorog a mérlegen, amíg a gazdi pontosan leolvassa az eredményeket. Ezért egyszerűbb mérni súlyt egyszer kutyával majd kutya nélkül, és a különbözetből megkapjuk a kutya súlyát. Sajnos a módszer csak a kézbe vehető kutyáknál használható, bár egy német dogot egyébként sem lenne könnyű a mérlegre állítani, még egyedül sem. A rendszeres méréssel észrevehető a fogyás, hízás, nagyobb súlyváltozás esetén forduljunk állatorvoshoz.

Fésülködés!

A bőr és szőrzet vizsgálatát kifejezetten élvezni szokták a kutyák, simogatásnak érzik. Az egészséges szőr fényes és puha, a bőr rugalmas. Ezek változása betegségre utal. Nézzük át kedvencünk bundáját nem ragadt-e közé valami, az élősködőket mihamarabb távolítsuk el. A szőrzet változásáról tájékoztassuk állatorvosunkat.

Szemmel tartalak!

Nézzük át a szem és a fül környékét, bármilyen váladékozást, esetleg idegen testet észlelünk azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Csukd be szemed, nyisd ki szád!

Kutyáink fogainak is ápolása van szüksége. Ez a rész nem tartozik a legtöbb kutya kedvencei közé, mégis elengedhetetlen a vizsgálat teljességéhez. A fogkő, a lyukas vagy csorbult fog, az egészségtelen fogíny mind-mind problémát okozhatnak kedvencünknek. Ma már lehet vásárolni többféle kutyafogkefét, fogkrémet, amivel mi is megajándékozhatjuk kutyáinkat. a fogkő leszedését bízzuk az állatorvosra. Rendszeresített szájápolási programok keretein belül ingyenesen felmérik kutyusunk fogainak állapotát.  

Adj egy pacsit!

A mancsok és a hajlatok vizsgálatára is sort kell kerítenünk, így vesszük észre az esetleges vágásokat, sérüléseket. Az elvágott mancs nehezen gyógyul, a kutyák ha tehetik nem használják a sérült tagot, inkább három lábon bicegnek. Ha sérülést találunk forduljunk állatorvoshoz, aki elvégzi a fertőtlenítést, és tanácsot ad a kezelésre. Végezetül, ha kutyánk a rögtönzött házi vizsgálatunkat nyugalommal végig tűrte ne felejtsük el megsimogatni, megdögönyözni érte. Ha a kutya nyugtalan a gazdi is feszültebb lesz, ilyenkor hagyjuk inkább abba a mindkettőnk számára frusztráló folyamatot, kezdjük újra, ha szent a béke!


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 26 + 41


Az állatorvosi vizsgálatról »»

Akik kutyát vagy más háziállatot tartanak rendszeres látogatói lesznek az állatorvosi rendelőknek. Lehet szó általános állatorvosi vizsgálatról, a védőoltások beadásáról vagy az egészségügyi problémák kezeléséről.

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió