Babára várva

Amikor egy gyermekes családban felmerül a kutyatartás kérdése, a felelős szülők gondos odafigyeléssel böngészik a kutyafajták leírásait, hogy melyik kutya tulajdonságai felelnek meg legfőképp a gyermekek mellé. Teljesen más eset, ha már kutyusos családhoz köszönt be a gólya, ilyenkor legalább akkora figyelemmel kell lennünk a változó helyzetre, mint az előző esetben. A várandósság hosszú hónapjaiban időt kell fordítanunk saját magunk és kedvencünk felkészítésére is. A kutyáknak, mint minden családtagot, az új jövevényt is falkatagként kell elfogadniuk.

Előkészületek

Ha kutyusunk nem nagyon találkozott még gyerekekkel mindenképpen biztosítsunk alkalmat, hogy találkozhasson néhányszor a baba érkezése előtt. A kiegyensúlyozott kutya könnyen elfogadja a gyerekek közeledését, "vevő" a játékosságra. Semmiképp ne hagyjuk egyedül a kutyát a gyerekekkel, illetve a kicsiknek el kell mondani, meg kell mutatni, hogyan nyúljanak a kutyához, mi az ami esetleg fájhat neki, mi az amit nagyon szeret. Ezzel egyben nemcsak a kutyát neveljük a gyermekekhez, de tudatosan neveljük az emberpalántákat is a kutyához való megfelelő hozzáálláshoz.

A baba érkezéséről tájékoztassuk állatorvosunkat, aki gondoskodik a megfelelő oltásokról és a féregtelenítésről, így nem kell attól tartani, hogy a baba betegséget kaphat a kutyától. Bizonyított, hogy kórokozók szempontjából a babára sokkal veszélytelenebb a kutya, mint a bármilyen közösségbe járó gyermek vagy felnőtt.

A babára való várakozás időszakában figyelnünk kell arra, hogy kedvencünk megkapja ugyanazt a törődést, szeretetet amit korábban is megkapott. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk a kutya összekapcsolja a törődés elmaradását a várandóssággal és a baba érkezésével, így féltékeny lehet. Ha kedvencünk mindennapjaiban a rendszeresség megmarad, az érkező családtagot falkatagként fogadja el, szeretettel, tisztelettel lesz iránta. Kutatások szerint azok a kismamák akik kutyát tartanak fizikailag sokkal aktívabbak köszönhetően a közös játékoknak és a rendszeres sétáltatásnak.  

Megérkezett a csöppség

A kórházból való hazatérés az egész család számára fontos esemény. Mindenkinek új a helyzet, köztük kedvencünknek is. Még az érkezés előtt szimatoltassuk meg kutyánkkal a baba használt ruhácskáját, így ismerős lesz neki az illat, ha majd megtörténik az első találkozás. Megérkezéskor hajoljunk le a kutyához, engedjük, hogy körbeszaglássza, de semmiképpen ne engedjük, hogy megnyalja a picit. Az ismerős illatnak köszönhetően a kutya hamar elfogadja az újszülöttet. A sikeres bemutatás után elkezdődik elkövetkező életünk első napja. A szülőknek több energiára van szüksége ugyanúgy fenntartani a kutya megszokott életmenetét kisbaba mellett, de kellő türelemmel és energiával harmonikusan élhetünk kiegyensúlyozott családi életet. 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 24 + 06


Egy röpke kutyaszerelem, mint társkeresési opció »»

A minap kaptam egy érdekes, pár soros emailt, amiben egy kedves olvasónk a következő problémával keresett meg. Idézem: "Az én kutyám egy fajtiszta 5 éves nagytestű csivava.Még szűz és ezért egy szuka csivavát keresünk neki pároztatás  céljából..." Kapva a lehetőségen rögtön billentyűzetet ragadtam, hiszen ez a körülmény kutyusom által engem is régóta foglalkoztat és érint. Igen! Tudtam, hogy nem vagyok egyedül! 

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió