Az egészséges kutya étrendje

Az étrend kialakításának témájánál sokan csak legyintenek, hiszen bármelyik szupermarketben, de még a sarki kisboltban is lehet ilyen- olyan kész kutyatápot, konzervet vásárolni. Valószínűleg a kutyatartók tetemesebb százaléka használja ezt a megoldást, hiszen ma már a speciális etetési igényeknek megfelelő termékek is piacra kerültek. Nem szabad viszont elfelejtenünk, hogy az egészséges életmódhoz- csakúgy, mint az embernek- a természetes tápanyagok a legmegfelelőbbek. A mai rohanó világban kutyáink etetését elintézzük egy adag száraz kutyatáppal, de ha valakinek mégis kedve támad kutyavacsit készíteni a következő összetevők használata szükséges.

  • Szénhidrátok: Kutyánk energiaforrása, a rizs, búza, kukorica mind megfelelő.  
  • Zsírok: Amellett, hogy az étel ízletesebb tőle, segíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. A egészséges, csillogó szőrzet számára elengedhetetlen. A túl sok zsír viszont elhízáshoz vezethet. 
  • Fehérjék: Fontos összetevő a kutya egészséges növekedéséhez, az izomzat megfelelő kialakulásához. Betegségek, sérülések alkalmával a kutyának nagyobb fehérjemennyiségre van szüksége a gyógyuláshoz, így fontos regenerálódás elősegítő. 
  • Ásványi anyagok: A fogak, csontok, izomzat, szőrzet egészségét biztosítják. 
  • Vitaminok: Mindenképpen fontos alkotó eleme az egészséges táplálkozásnak. Egyensúlyára viszont gondosan ügyelni kell, a túladagolás legalább annyira veszélyes, mint a hiányos állapot. Rostok: A megfelelő emésztés érdekében az étrendnek mindenképpen tartalmaznia kell rostokban gazdag növényi alapanyagokat. 
  • Víz: Végül, de mégis inkább elsősorban, mindig legyen kutyánk számára elérhető a friss, tiszta víz. Jelentőségét talán nem is kell ecsetelnem. 
Nem szabad elfeledkeznünk a rágást ösztönző mű- vagy valódi csontokról, mert amellett, hogy jó a fogaknak, az emésztésre is jó hatással van. A fentiek ismeretében bízom benne, hogy néhanapján meglepjük kutyánkat egy jó kis kutyavacsival.

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
 
Hozzászólások

Lajos Mihály 2014-08-11 11:51:04
A 7 éves Jack Russell Terrier keverék kutyusomoat igyekszem mindig jól tartani. De a mostani hőségben időnként kedvetlenül eszik (minél melegebb van, annál inkább). Ez normális állapot? Esetleg egy jó kis kutyasétáltatással vagy valami mással erősíthetem az étvágyát (az utóbbi napokban többször is megsétáltattam késő délután felé)? Vagy egyszerűen várjam meg, míg végre csökken a hőség? Augusztus 3-án nagyon rosszul volt, passzív, nem evett, még csak nem is ivott. Állatorvoshoz vittem, ő napszúrásra gyanakodott, kapott kezelést, azóta jóval aktívabb, bár pihen is nagyokat, étvágya is van, iszik is, bár tegnap este gyengébb volt az étvágya. Nagyon félek, nem tér-e vissza az augusztus 3-i állapota.

1 |


Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 26 + 00


Egy röpke kutyaszerelem, mint társkeresési opció »»

A minap kaptam egy érdekes, pár soros emailt, amiben egy kedves olvasónk a következő problémával keresett meg. Idézem: "Az én kutyám egy fajtiszta 5 éves nagytestű csivava.Még szűz és ezért egy szuka csivavát keresünk neki pároztatás  céljából..." Kapva a lehetőségen rögtön billentyűzetet ragadtam, hiszen ez a körülmény kutyusom által engem is régóta foglalkoztat és érint. Igen! Tudtam, hogy nem vagyok egyedül! 

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió