A kutyák cukorbetegsége

Napjainkban sajnos egyre sűrűbben fordul elő a kutyák cukorbetegsége, melynek, mint az embereknél is több típusa ismert.   Szuka, közép- és időskorú kutyáknál fokozottabban. Magyar állatorvosok tapasztalatai szerint kialakulását elősegíti az elhízás, az immunrendszer zavara, egyes hormonok túlsúlya és a környezeti hatások (étrend, stressz). A betegséget alapvetően az inzulin hiánya okozza, ami a glükóz-anyagcsere zavarában nyilvánul meg. A betegség kezdeti időszakában kutyusunk nem minden esetben mutat tüneteket. A cukorbeteg kutyák gazdáinak fontos betartani az inzulin adagolás illetve a diéta szabályait, de a gondos odafigyelésnek köszönhetően kedvencük teljes értékű életet élhet. Minden esetben állatorvosi tanács szükséges az inzulin mennyiség beállítására. Nagyobb kutyaeledel gyártó cégek kifejlesztettek és piacra dobtak különböző cukorbeteg kutyáknak összeállított tápokat, ezek használata előtt azonban: "Kérdezze meg állatorvosát, gyógyszerészét!"

Amire a gazdi is felfigyelhet

A cukorbeteg gyanús kutyáknál megfigyelhető, hogy többet isznak, ezáltal sokat ürítenek. Észrevehető a fáradékonyság, a fogyás és munkakutyák esetén a teljesítmény csökkenés is, ezért cukorbeteg kutya nem alkalmazható munkakutyaként. Gyakran előfordulnak a bőrön észrevehető tünetek, mint például a szőrhullás, korpásodás, fénytelen szőrzet. Sajnos a látásromlásnak és a látásvesztésnek is gyakori kialakulása tapasztalható.

Ha kutyusunk megfigyelése után a fenti tünetekhez hasonlóakat tapasztalunk, mindenképpen érdemes felkeresni állatorvosunkat, aki laborvizsgálat elvégzése után ellát minket a szükséges információkkal.
Néhány alap:

  • A cukorbeteg kutya gazdájának mindenképpen vállalnia kell a kutyus élete végéig tartó inzulinos kezelésének pontos betartását.
  • Alapszabály, hogy csak etetés után lehet inzulinkezelést alkalmazni.
  • Speciális diéta 2/3 hús és 1/3 szénhidrát + zöldség, vagy a diabetikus kutyatápok gondosan adagolt verziója
  • Megfelelően megtervezett mozgásmennyiség, ügyelve arra, hogy a túlmozgatás következményeképpen vércukorszint csökkenés is előfordulhat.
  • A folyadékbevitel mennyiségét és az ürítést is érdemes figyelni, valamint a kutya vizeletét gyakran tesztcsíkkal ellenőrizni.


A cukorbeteg kutyusok odafigyelést, gondos kezelést igényelnek, melyet életük minden percében igyekeznek viszonozni.

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 02 + 07


Az állatorvosi vizsgálatról »»

Akik kutyát vagy más háziállatot tartanak rendszeres látogatói lesznek az állatorvosi rendelőknek. Lehet szó általános állatorvosi vizsgálatról, a védőoltások beadásáról vagy az egészségügyi problémák kezeléséről.

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió