Kuvasz

Bárki meghallja, hogy kuvasz, pontosan tudja, melyik kutyafajtáról van szó. Arra a kérdésre viszont, hogy mikor látott utoljára élőben kuvaszt, már mindenki merengeni kezd...mikor is? Gyermekkoromban a rokonságban volt egy kertes családi ház megbízható, mindig éber őrzője. Kifejezetten örömömre szolgált, mikor megkeresésemre Bölöni BotondNagy-Küküllőmenti kuvasz kennel  tulajdonosa, a fajta elhivatott és sikeres tenyésztője átfogó bemutatást készített erről a régi világot idéző és egyben hihetetlen erőt sugárzó kutyafajtáról.

A kuvasz eredete:  

Nem tisztázott teljesen, minden bizonnyal a honfoglaló őseinkkel érkezett a Kárpát-medencébe, erre számtalan bizonyíték van már komoly kinológusok tollából, de talán az egyik leghihetőbb  elmélet amin el lehet indulni, az a kuvasz és a török akbash közötti hasonlóság, amit a török kinológusok is elismernek. Nem elhanyagolható tény a Fenékpusztán talált kuvasz koponya sem, ami feltehetően egy őseinket kísérő kuvasz koponyája lehetett (1.kép).

Mátyás király idejében a kuvaszt alkalmazták hajtó vadászatokon is, sőt bölény és farkas vadászatokon is kedvelt kutya volt, erre az alábbi kép szolgálhat bizonyítékul, ahol egy bölényvadászatot láthatunk kuvaszokkal (2.kép).

Eredeti feladatköre:

A legelő háziállat állományok őrzése a kuvasz eredeti feladatköre, ebben a közegben (vélhetően több ezer év alatt) alakult ki, és szilárdult meg a fajta munkakészsége és értékes belső tulajdonságainak összessége. A magyar állattartási kultúra fénykorában alapvető igény mutatkozott egy nagytestű, igénytelen, bátor és éber őrzőkutyára, amely megbízhatóan védte a sokszor egyedüli értéket jelentő haszonállatokat. Többedmagával a pásztorok oldalán eredményesen szállt szembe az akkor oly gyakori veszélyeztető tényezőkkel, legyen az rossz szándékú ember, zsákmányra éhes, hatalmas erejű barnamedve, vagy szervezetten támadó farkas falka. Mivel ezeknek a követelményeknek merőben eltérő környezeti viszonyok között is meg tudott felelni a kuvasz, így az egész Kárpát-medencében elterjedt és kedvelt nyájőrzővé vált, a széles alföldi rónáktól egészen a Kárpátok égbe vesző koszorújáig (3.kép).

 

 

A változatos természeti viszonyok tagadhatatlanul nagy hatással voltak a fajta funkcionális, külső tulajdonságainak kialakulására is, így jöttek létre a nem túl jelentős, egy-egy nagyobb tájegységre jellemző felépítésbeli különbségek. A fajta külső megjelenésére hatással volt továbbá, hogy bizonyos nagyobb területeken, más pásztorkodó népek nyájőrzőivel keveredett. A világos és a fehér szín előnyben részesítése azonban mindenütt jól szembetűnő. 

A kuvasz eredeti feladatkörébe való visszahelyezése és egyben a fajta népszerűsítése céljából létrejött a  a Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program , honlapjukon sok-sok érdekes információ olvasható.

A kuvasz megjelenése, jellegzetes jellemvonások, testfelépítés:

Erőt, nemességet és bátorságot sugároz. Magas, nagytermetű pásztorkutya a kanok 71-75, vagy akár ennél magasabbak is lehetnek, a szukák általában 65-70 cm között mozognak. Jellegzetes fehér színű, régen elefántcsont, enyhén sárgás színben is előfordult, mára ez a kultúrtenyésztésnek köszönhetően kikopott. Hullámos szőrzete van, ami nem lehet göndör, vagy sima, az aljszőrzetét dús szőrzet borítja, mely ellenáll a zord időjárási viszontagságoknak is. Szinte öntisztuló szőrzete van, de természetesen a gondos ápolást megtűri, különösebb odafigyelést nem igényel, ritkán ajánlott a fürdetés, de semmiképp sem kívánatos a napi rendszerességű kefélés, fésülés. Nagyon jól bírja a meleget és a zord hideg téli mínusz fokokban sem kell félteni. 

Bőre, karmai, szem és szájszéle, az orra és a szájpadlása jól pigmentált, fekete színű. A kuvasz testalkata jól izmolt, erős, feszes. Csontozata erős, de nem durva. Az enyhe nyaki lebernyeg megengedett, de nem kívánatos, a hátvonal feszes, jól izmolt. A szukáknál megfigyelhető több alom után a kicsit laza hát, sőt tapasztalataim szerint a szukáknál jellemzőbb az enyhe farmagasság is.

A kuvasz legékesebb testrésze, mely megkülönbözteti a rokonfajtáktól is, a jellegzetes ék alakú feje, mely nemességet sugároz, enyhe stopvonal jellemzi. Szemei mandulavágásúak, sötétbarna, vagy fekete színűek. Az erős állkapocs kívánatos, jól fejlett, komplett és jól záródó fogazattal, ami a kuvasz fegyvere is eredeti feladatkörben a medve és farkassal szemben. Füle tompa V alakot mutatnak, a fejtetővel párhuzamosan megtörnek, és a fejhez simulnak.

Párhuzamos végtagok jellemzik elől és hátul is. Mozgása könnyed, lendületes, tértölelő mozgás, miközben a mar kiemelkedik, a hátvonal egyenes marad. Farkát mozgásban és izgalmi állapotban magasan hordja, de soha nem csapja a hátára, mint egyes rokonfajtái. (4.5.kép)

 

Tanulékonyság: 

A jövő egyik lehetséges útjaként feltétlenül fontos említést tennünk a kuvasz taníthatóságáról, képezhetőségéről. Mint már előzőleg láthattuk a fajta történelmében ennek is komoly hagyományai vannak, de valószínűsíthetően ez az alkalmazási ág képes lesz még nagyobb teret nyerni a jövőben. 

A magyar pásztorkutyafajták önzetlen megszállottjai folyamatosan keresik és tágítják azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül eme ősi fajtánk képességeit és intelligenciáját minél jobban megismerjék, kiaknázzák és bemutassák a szélesebb közönségnek is. Joggal bízhatunk abban az eddigi tapasztalatok birtokában, hogy méltó helye van magyar pásztorkutyáinknak a hasonló külföldi fajták között az ügyességi, ösztön, és munkabemutatókon, képességfelmérő versenyeken, amit számos rangos díj, helyezés és elismerés is bizonyít a kuvasz esetében. A fajtával ebben a feladatkörben kiemelkedően, és folyamatosan sikereket elérve foglalkozik, immár több évtizede Pischoff Ferenc.

Alomméret, átlagos élettartam, betegségre hajlam, tartással kapcsolatos fontos tudnivalók:

Aki manapság a kuvasz tenyésztése mellett voksol, nemes feladatot vállal. Sajnos millió buktatója van ennek a hobbinak, amit az embernek meg kell tapasztalnia ahhoz, hogy megértse a kuvasz történelmét, hogy a fajta is számtalan buktatón ment keresztül több évszázad alatt. 

A kuvasz egy könnyen szaporítható fajta, csak a tüzelés kezdetére kell oda figyelni, majd a teljes ivarzásban lévő szukát befedeztetni a kiválasztott kannal. Ha minden jól sikerült akkor 63 napon belül megszületik az alom. Eddigi tapasztalataim szerint különösebb oda figyelést nem igényel a kölykezés, sok esetben ezt a kutya megoldja önmaga, mint teszik  azt a pásztorkutyák ma is. Általában 7-8 kölyök jellemző egy alomra, de nem ritka sok esetben a 10, vagy akár ez fölötti létszám is. (6.7. kép)

 

 

Aki kis kuvaszt szeretne vásárolni annak a 8 hetes kor betöltése utáni időszak a legideálisabb, erre a kiskutya megkapja az oltásokat és önállóan eszik már mindent. A kuvasz átlagos élettartama 8-10 év, de van eset, mikor 13 vagy még ennél is több évet élnek. Megfelelő gazda kezében nemcsak egy hűséges házőrzőnk lehet, hanem egy társ is a mindennapokban.Ha egy stabil idegrendszerű kuvasz megfelelő tartásmódban részesül, mentes bármiféle genetikai betegségtől, akkor az éves oltásokon kívül nem sokszor kell állatorvoshoz vinni a kutyát.

Örökletes genetikai betegségnek számíthatnak a csípő illetve könyök diszplázia, gyomorcsavarodás, vagy a rossz látás (vakság) öregebb korára. Természetesen egy korrekt tenyészetben ezt megemlítik a vevőnek, vagy a megfelelő szűrésekkel bizonyítható. A tévhitekkel ellentétben a kuvasz nem bolondul meg öreg korára, és nem rágja le a fél családot, minden ilyen megtörtént esett mögött, első sorban a gazda a hibás, illetve a gazda-kutya kapcsolat nem mondható ideálisnak.

Saját tapasztalatok: miért éppen a kuvasz?

2002-ben kaptam a szüleimtől az első (törzskönyv nélküli) kuvaszomat Tószegről /Magyaroszág/ így ismertem meg és szerettem bele ebbe az ősi magyar pásztorkutyába. Hosszas keresgélés után 2006-ban vettem meg az első törzskönyves kuvasz szukámat a Jászszépe kennelből, így lett Jászszépe Gálya a kennelünk alapító szukája, utódai a Nagy-Küküllőmenti kennelnév alatt ismertek. (7.kép)

Mivel kennelünk egyik fő koncepciója a kuvasz használhatósága (a kiváló idegrendszer, szilárd egészség és anatómiai felépítés mellett) megtiszteltetés számunkra, hogy kennelünkből több kuvasz is kerülhetett felajánlásra eredeti feladatkörbe a Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Programba erdélyi juhos gazdák mellé. Kutyáink kiválóan dolgoznak a pásztorok keze alatt, teljes körű falkatagokként aktívan részt vesznek a nagyragadozók elleni harcokban. Ez is ékes bizonyítéka annak, hogy a kuvasz, mint pásztorkutya el tudja látni eredeti feladatkörét nyájak mellett, aktív nagyragadozós területen (medve, farkas, hiúz), holott az elmúlt 120-150 évben a kuvasz hasonló feladatköre megszűnt létezni Magyarországon.

Személyes véleményem alapján a kuvasz egygazdás kutya, elfogadja, szereti és tiszteletben tartja a család összes tagját, a gyerekekkel gyöngéd és szinte mindent eltűr nekik, de igazi társa csak egy van. Kezdő kutyásoknak első választásra én inkább szukát ajánlok, majd idővel jöhet a kan is. Idegenekkel szemben bizalmatlan, saját területén belül pedig veszélyes is tud lenni az idegen betolakodóra.

Számomra a kuvasz tenyésztése több mint hobbi, ősink iránti tisztelet, és egy nemes cél annak érdekében, hogy a jövő nemzedéke is megismerhesse ezt a csodálatos kutyafajtát, hisz aki a múltat nem becsüli, az a jövőt nem érdemli! 

Felhasznált források: Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program, Wikipédia, egyéb internetes források.

 

Ezúton szeretném megköszönni Botondnak a fantasztikus összeállítást, és kívánok további hasonlóan sikeres munkát a kuvasz hagyományainak megőrzése érdekében. A Nagy-Küküllőmenti kuvasz kennel  oldalán még több fontos információ és nem utolsó sorban gyönyörű kutyusok láthatóak. Köszönöm Botond! (8.kép)

 

Kapcsolódó cikkek:Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 13 + 30


Öreg barátom »»

Amikor kinyílik előttünk az ajtó, és beléphetünk otthonunkba a legkisebb és legújabb családtaggal, biztosan senkinek nem jut eszébe, hogy az öregkorra gondoljon. Kutyáink, amennyiben egészséges életet élnek akár 10-14 évet, különösen szerencsés esetben közel 20 évet is élhetnek. A kölyökkutya időszak hamar tovaszáll, átlagosan 1-2 éven belül felnőttnek mondhatjuk kedvencünket.

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió