Külföldi vakáció

Állati utazás külföldre

Nyaralások, sielések, rokonlátogatások illetve külföldi túrák alkalmával nem árt tisztában lennünk az adott ország állatbeutaztatási szabályaival.A Magyar Állatorvosi Kamara nem hivatalos információ szerint az alábbi szempontokat mindenképp érdemes figyelembe vennünk még az utazás megkezdése előtt.

Magyarországról az Európia Unió országaiba történő beutazás feltételei:

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) egységes európai állatútlevél kiállítása

c.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. (Nagy-Britanniába, Írországba, Svédországba és Máltára történő utazásnál a 21 napnak minden esetben a mikrochipes megjelölést követő veszettség elleni oltástól kell eltelnie!) Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.

A fenti feltételek általánosságban értendők, vannak tagállamok, ahol a beutaztatás feltételei szigorúbbak illetve kiegészülnek, így az utazás előtt mindenképpen érdemes érdeklődni a célország illetékes hatóságainak hivatalos honlapjain. Bővebb leírás a tagállamok szabályairól a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján olvasható.

Magyarországról az Európai Unión kívüli, ún. harmadik országokba történő beutazás feltételei:

Bár nem tagjai az Uniónak, Norvégia és Svájc hasonló beutaztatási feltételekkel rendelkezik, mint bármely tagállam. Érdekes viszont, hogy némely harmadik országba történő kiruccanás esetén más a kilépési és a belépési szabályozás. Erre példa a MÁOK honlapjáról idézve:

Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba történő beutazás feltételei:

A beutazáshoz hatósági állatorvosi igazolás kell csak, amit az utazás előtt 3 napon belül kell beszerezni. Az állat azonosítása nem követelmény. Oroszországba a belépés előtt 3 napon belül kötelező a féregtelenítés és a kullancs elleni kezelés elvégzése és igazolása. (Ez utóbbi 2011. júniusi információ Oroszország magyarországi nagykövetségétől.)

Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra (vagy az Európai Unióba), akkor szükséges még a következő:

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) Érvényes veszettség elleni védőoltás a 3 hónapos kor betöltése után,

c.) A veszettség elleni védőoltás után vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata. Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) szükséges a visszautazáshoz. (A vérvétel időpontját annak figyelembe vételével kell meghatároznia az állatorvosnak, hogy a korábbi oltások függvényében mikorra várható megfelelő ellenanyag titer-érték kialakulása az állatban.)

 

A külföldre utaztatás érdekében a szárazföldön elérhető uticéloknál is különféle feltételnek kell megfelelnünk. Annak, aki tengeren túlon töri a fejét ehhez társulhat még rendkívül szigorú karanténozás illetve sok helyen számos speciális előzetes vizsgálat megléte. Bár kedvencünk társasága nem kis odafigyelést és utána járást igényel, biztosra vehető, hogy voltak, vannak és lesznek kutyájukkal együtt utazó kutyaszerelmesek. 

Kapcsolódó cikkek:Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 32 + 52


Egy röpke kutyaszerelem, mint társkeresési opció »»

A minap kaptam egy érdekes, pár soros emailt, amiben egy kedves olvasónk a következő problémával keresett meg. Idézem: "Az én kutyám egy fajtiszta 5 éves nagytestű csivava.Még szűz és ezért egy szuka csivavát keresünk neki pároztatás  céljából..." Kapva a lehetőségen rögtön billentyűzetet ragadtam, hiszen ez a körülmény kutyusom által engem is régóta foglalkoztat és érint. Igen! Tudtam, hogy nem vagyok egyedül! 

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió